torsdag 15. september 2016

Bokanmeldelse av "Klienten"

MAFIA, MORD OG MYSTERIER

«Klienten» av John Grisham

Dette er en kriminalroman som griper tak i leserne fra første stund. Den er fullpakket med action og intriger. «Klienten» er et eksempel på John Grisham i sitt ess.

 

Det er en helt vanlig dag for guttungen Mark Sway, men så skjer det noe som gjør at livet hans forandres for alltid. Han treffer nemlig på mafiaadvokaten Jerome «Romey» Clifford. Romey har samvittighetskvaler for en forbrytelse som klienten hans har begått. Han bestemmer seg derfor for å dra hjem til Memphis for å begå selvmord. Der treffer han på Mark, og han bestemmer seg for å dele sine dystre hemmeligheter med ham. Det fører til at Mark får FBI og mafiaen på nakken. De tror nemlig at Romey betrodde seg til Mark før han tok livet sitt. Mark aner ikke hva han bør gjøre og hvem han bør stole på, så han engasjerer advokaten Reggie Love. Sammen må de kjempe innbitt for å komme ut av det hele med livet i behold.

John Grisham er en amerikansk jurist og krimforfatter. Han slo igjennom med boken «Firmaets mann» i 1990, og siden har det bare gått slag i slag. Noen av de mest kjente bøkene hans er «Tid for hevn» og «Pelikanrapporten». Mange av bøkene hans, inkludert «Klienten», har blitt filmatisert.

Store norske leksikon har definert krimlitteratur som følgende:

"Krimlitteratur, ofte bare kalt krim, er en samlebetegnelse for underholdende, spenningsfylt litteratur om etterforskning og oppklaring av en forbrytelse."

«Klienten» skiller seg litt ut ved at det bare gjenstår oppklaringen siden forbrytelsen alt har blitt etterforsket. Noe annet som også er litt spesielt i denne boken er at alt ikke er svart/hvitt. Heltene er ikke bare helter, og skurkene er ikke bare skurker. FBI og statsadvokaten, som jo skal være heltene, er villige til å gjøre alt som trengs for å oppklare saken og dermed bli berømte. Det går utover Mark og hans sikkerhet. Romey bør kanskje klassifiseres som en av skurkene, men han kan også klassifiseres som en av de uskyldige siden det tross alt ikke var han som gjorde noe galt.

Dette er en flott kriminalroman som passer til de fleste. Den kan derimot bli litt tørr til tider, så den passer nok best for de som liker juridiske thrillere.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar